Grad Tuzla obilježio 27. juli – Dan ustanka u Bosni i Hercegovini

27.07.2020. 


Grad Tuzla i Udruženje antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata grada Tuzle, polaganjem vijenaca i odavanjem počasti, na Slanoj banji, na platou sa bistama narodnih heroja i Josipa Broza Tita, obilježili su 27. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine i 79. godišnjicu od historijskog datuma, kada je 1941. godine u Bosni i Hercegovini počeo ustanak protiv fašizma. Zbog epidemiološke situacije, te mjera i preporuka kriznih štabova o ograničavanju okupljanja, vijence su položili gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i predsjednik UABNOR-a grada Tuzle, Muhamed Čaušević.

„Važan je 27. juli 1941. godine, Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine protiv Hitlera i njegovih sluga. Iz te borbe rodio se ZAVNOBiH i AVNOJ. U toj borbi je Tuzla 2.10.1943. godine postala najveći oslobođeni grad u Evropi. Oslobođenje Tuzle je predstavljalo važan preokret u Drugom svjetskom ratu na tlu bivše Jugoslavije. Narodnooslobodilački pokret jača, a odmah po oslobođenju Tuzle, održano je I zasjedanje ZAVNOBiH-a i II zasjedanje AVNOJ-a, te dalje oslobađanje gradova u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji. Građani i narodi Bosne i Hercegovine su u pobjedi planete nad Hitlerom, dali veći doprinos od bilo koga u bivšoj Jugoslaviji. Mnoge današnje države – republike bivše Jugoslavije, zahvaljujući borbama u Bosni i Hercegovini, imaju avnojevske granice“, izjavio je gradonačelnik Imamović, čestitajući građanima 27. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti  Bosne i Hercegovine.

 

Grad TuzlaBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!