Dr. Mehičić: Do sada nismo evidentirali nijednu zaraženu osobu u TK

25.03.2020. 


U Službi za higijensko epidemiološku zaštitu Doma zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” u Tuzli do sada nisu evidentirali nijednu osobu zaraženu koronavirusom, izjavila je za Fenu šefica te službe dr. Amerlina Mehičić.

Prema njenim riječima, do sada su se 22 osobe prijavile za testiranje zbog simptoma koji su ukazivali na moguću zarazu. Taj broj je dosta mali, ali nije bilo više poziva građana za testiranjem.

– Uglavnom je riječ o osobama koje su doputovale iz inostranstva ili onima s nekim smptomima epidemioloških bolesti, koje su u strahu od koronavirusa tražili testiranje na COVID-19. U takvim slučajevima, pacijentima šaljemo ekipu naših tehničara  a im izvade krv, koju potom šalju u UKC na analizu. Do sada nismo imali nijedan slučaj zaraze virusom korona – kaže dr. Mehičić.

U Tuzlanskom kantonu još nije zabilježen nijedan slučaj zaraze, mada je u izolaciji i pod posebnom pažnjom više od 5.000 osoba.

U Domu zdravlja “Dr. Mustafa Šehović”, najvećem na području TK, otvorene su četiri telefonske linije putem kojih građani mogu dobiti informacije vezane za pandemiju koronavirusa.

Svakim danom do 19 sati građanima su na raspolaganju slijedeći telefoni: (035)  368 427, 368 428, 286 366 (svi do 19 sati), te 286 153 (do 15 sati), a poslije tog vremena može se zvati Služba hitne medicinske pomoći na broj 124.

Dosta građana zanima zašto se po ličnoj želji ne mogu podvrgnuti testiranju na koronavirus.

– Nema dovoljno testova, a zašto ih nema to je pitanje izvan naše nadležnosti i mogu odgovoriti dužnosnici na visokim položajima u TK i Federaciji BiH. U Domu zdravlja nije dopušteno da građani samoinicijativno, bez ikakvih simptoma, dolaze i traže testiranje. To nije do nas, nego je naredba viših instanci. Dakle, samo ako neko ima simptome bolesti, naša ekipa će otići i uzeti uzorke krvi za analizu – zaključila je dr. Mehičić.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!