Dogovorena podjela BiH: U Banja Luci žele oteti kasarnu u Zalužanima, u Tuzli to rade Domu armije

13.08.2016.

Autor: nap.ba 


Najavu kantonalnih vlasti u Tuzli da će na mjestu zgrade Doma armije u ovom gradu sagraditi zgradu za smještaj Općinskog suda, ekspert za državnu imovinu Muharem Cero nazvao je udarom na državu Bosnu i Hercegovinum i tihu etno-teritorijalnu, dogovorenu podjelu zemlje.

– Zgrada Doma armije u Tuzli je vlasništvo države BiH, i prema važećim zakonima Bosne i Hercegovine, niži nivoi vlasti u BiH nemaju pravo upravljati tom imovinom  – upozorava Cerou izjavi za novinsku agenciju Patria.

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili su Odluku o dozvoli uklanjanja postojećeg objekta Doma armije u Tuzli. Dato je ovlaštenje da se na toj lokaciji izgradi zgrada Općinskog suda u Tuzli.

Vlast u Tuzlanskom kantonu čini koalicija SDA i SBB.

Cero objašnjava kako je posrijedi očito kršenje zakona Bosne i Hercegovine. Jer, uknjižba državne imovine na entitete ili na bilo koji drugi niži nivo vlasti u BiH je protuzakonita.

Zabrana raspolaganja državnom imovinom do donošenja zakona koji će regulisati ovu oblast naznačena je u Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon u BiH usvojen je još 2005. godine. Ali, vlasti iz bh. entiteta RS do sada su više puta prekršile ovaj zakon, a sada to čine i vlasti iz Federacije BiH.

Cero podsjeća na samo dva primjera kršenja ovog zakona i otimanja imovine države Bosne i Hercegovine od strane nižih nivoa vlasti: u Banja Luci žele prisvojiti kasarnu u Zalužanima, lokalne vlasti u Tuzli to rade sa Domom armije u ovom gradu.

– Trenutno se u BiH živi Dejton po vizuri Milorada Dodika. Pljačka se imovina Bosne i Hercegovine. A građani se na to navikavaju. Niko ne reagira. Sa sigurnošću mogu reći da u razgradnji države možda i najviše učestvuje SDA, jer nisu učinili ništa da BiH dobije zakon o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, koji bi zaštitio tu imovinu. Radi se o kapitalu koji je mnogo veći od novca koji se trenutno nalazi na bankovnim računima BiH – kaže Cero, dodajući da mu nije jasno zbog čega sve vrijeme šute čelni ljudi Pravobranilaštva BiH, Parlament BiH i Vijeće ministara. Njihova zadaća je upravo ta da štite imovinu države Bosne i Hercegovine.

Cero kaže da se na primjeru državne imovine ponajbolje pokazalo da SDA baca prašinu u oči glasačima, jer se ne podudara njihova retorika sa djelima na terenu, piše Patria.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!