Dječija nedjelja obilježena u Centru „Vrati mi osmijeh“ Živinice – Djeca su vojska najjača i oni su budućnost svakog uređenog društva

05.10.2017. 


Živinice: Prva nedjelja u listopadu tradicionalno se obilježava kao „Dječija nedjelja“, prilika svim institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) da prepoznaju važnost svakog djeteta i adekvatno reagiraju u svakoj situaciji njihovog odrastanja.

Tim povodom je Centar „Vrati mi osmijeh“ Živinice u svom dnevnom centru danas (05.10.2017. godine) organiziralo druženje u svojim radionicama poput „arti i kreativno-edukativnih radionica“ sa svojim dugogodišnjim suradnicima Udruženja „Majke hendikepirane djece“ TK-a iz Tuzle. Centar „Vrati mi osmijeh“ egzistira od 2008. godine, koji su prve svoje korake počeli u Dječijem obdaništu Živinice, da bi 2012 godine dobili na privremeno korištenje prostorije kasarne bivše JNA u Ljubačama, kada je i uslijedio njihov uspon u radu, o čemu nam pojedinosti iznosi Predsjednica Udruženja Centra „Vrati mi osmijeh“ Živinice g-đa Suada Omić:

„Centar trenutno broji 125 korisnika, razvrstani su po grupama i dolaze tri puta nedjeljno s kojima rade diplomirani defektolozi. Moram naglasiti dobru dugogodišnju suradnju s Udruženjem „Majki hendikepirane djece“ iz Tuzle i danas zajedničkim radom i zbližavanjem radimo na izradi ukrasnih predmeta. Također imamo veoma dobru suradnju sa lokalnom zajednicom, odnosno općinom Živinice koja nam pruža nesebičnu podršku, kao i privredni subjekti, što nas i ohrabrilo na izgradnju novog objekta koji će služiti kao trajni smještaj korisnika Centra „Vrati mi osmijeh“. Naravno da ćemo u novom objektu imati daleko bolje uslove za rad i boravak naših korisnika, kao uposliti diplomirane defektologe koji će imati svoje kabinete, čime ćemo stvoriti daleko bolje uslove našim korisnicima. Smatram da ova populacija ne zaslužuje dovoljnu pažnju šire društvene zajednice, što je dodatno opterećenje za osobe s teškoćama u razvoju, njihove roditelje i staratelje“. Zaključuje g-đa Omić.

Djeca su vojska najjača i oni su budućnost svakog uređenog društva bez obzira na njihovo psihofizičko stanje, što šalje upozorenje svim relevantnim institucijama BiH da napokon počnu ozbiljno razmišljati i poduzimati adekvatne mjere za njihovu budućnost, čija je egzistencija krajnje zabrinjavajuća.

Anto Šimić ČikoBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!