BOSS u povodu upozorenja Valentinu Inzku da ispoštuje zahtjeve većine država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija za korištenje bonske ovlasti u vezi ratno-huškačkog djelovanja u BiH

24.06.2019. 


Ukoliko Valentin Inzko ne poduzme potrebne mjere i sankcije u vezi sutrašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se odlučivati o uvođenju rezervnog sastava policije, to će značiti direktno suprotstavljanje otvorenim zahtjevima većine država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija – da se u vezi ratno-huškačkog djelovanja u BiH i nepoštivanja vladavine prava koriste bonske ovlasti i sankcionišu radikalno-nemoralni političari.

Pored zahtjeva za korištenje bonskih ovlasti od strane Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i drugih država istaknutih na posljednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN, obraćanje predstavnika Njemačke Christopha Heusgena dodatno dokazuje odgovornost Valentina Inzka. Pored isticanja da “BiH nije mjesto koje smijemo ostaviti”, Heusgen je nakon pitanja predstavnika Britanije “šta se još može uraditi za poboljšanje situacije u BiH”, postavio i konkretno pitanje Valentinu Inzku: “Šta vi možete uraditi više?”, spominjući korištenje bonskih ovlasti.

Visoki predstavnik Valentin Inzko svojim nedjelovanjem biće direktno odgovoran za ugrožavanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, što ukazuje na obavezu nastavka kampanje za smjenu Valentina Inzka ukoliko ne počne djelovati u skladu sa obavezama Ujedinjenih nacija i bonskim ovlastima u cilju uklanjanja iz politike svih koji koriste ratno-huškačku retoriku i zveckaju oružjem, slave osuđene ratne zločince, negiraju genocid, onemogućavaju vladavinu prava i provedbu ekonomskih reformi, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

 

 BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!