BOSS u povodu realizacije inicijative za finansiranje liječenja djece van BiH

02.08.2019. 


Nakon što je na januarskoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla prihvaćen prijedlog Mirnesa Ajanovića da se od svih institucija izvršne i zakonodavne vlasti zatraži  obezbjeđenje finansiranja liječenja djece i odraslih koji se ne mogu liječiti u BiH, te da se u zavodima za zdravstveno osiguranje odrede novčana sredstva, došlo je do realizacije inicijative od određenih nivoa vlasti.

Skupština Tuzlanskog kantona je obavijestila Gradsko vijeće Tuzla o realizaciji inicijative, te je dostavljena i Odluka o finansijskoj pomoći za liječenje obavljeno u inostranstvu (05-0511-1-73-15/19-SM/SM), donesena od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. U Odluci je naznačeno da se utvrđuje pravo osiguranim licima na finansijsku pomoć za liječenje obavljeno u inostranstvu, te će se djeci do napunjenih 18 godina života odobriti finansijska pomoć u visini iznosa plaćenog računa za liječenje, a najviše do 50.000 KM, u tekućoj godini.

Za odrasle je odobreno plaćanje liječenja u iznosu od 20 odsto od računa, međutim predviđena su sredstva i u Zavodu zdravstvenog osiguranja FBiH. Gradskom vijeću Tuzla su na osnovu inicijative dostavljena izjašnjenja i drugih nivoa izvršne i zakonodavne vlasti, o čemu će javnost biti naknadno obavještena kako bi građani bili upoznati sa stečenim pravima u cilju pravovremenog liječenja.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!