BOSS u povodu poziva za ukidanje stanja prirodne nesreće i krivično procesuiranje pandemijskih profitera

15.05.2020. 


Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović poziva Vladu Federacije BiH i Vijeće ministara BiH da ukinu stanje prirodne nesreće, uz obavezu pridržavanja već definisanih mjera za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa, kako bi se život počeo vraćati u normalno stanje, posebno zbog teške ekonomske krize koja je izrazito opasnija od virusa.

Ukidanje stanja prirodne nesreće potrebno je i zbog suzbijanja nelegalnih radnji i očitog kriminala od strane nosilaca izvršne vlasti na svim nivoima. Pogubnost neuređenih zakonskih odredbi koje regulišu ovlasti nosilaca funkcija i štabova civilne zaštite rezultirala je nizom skandala zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama i višemilionskih finansijskih malverzacijama u samom vrhu entitetske i kantonalnih vlasti, a velika šteta nanesena je i na lokalnom nivou.

Loš primjer je i Tuzla, gdje je gradonačelnik Jasmin Imamović zloupotrijebio stanje prirodne nesreće preuzimajući i ovlasti Gradskog vijeća, a posebno raspolaganje budžetskim sredstvima, te je od Tuzle napravio najtotalitarniju despotiju u BiH ukidanjem ustavnog prava vijećnika na predlaganje sjednica i dnevnog reda Gradskog vijeća, kao i prava vijećnika na javnu raspravu, kojima je odobreno da se na elektronskom Vijeću mogu izjasniti samo e-mailom.

Stoga je potrebno odmah ili što prije ukinuti stanje prirodne nesreće na području Federacije BiH, vratiti odlučivanje izabranim predstavničkim organima, te pored kažnjavanja političkih kriminalaca i pandemijskih profitera na izborima – krivično procesuirati odgovorne za zloupotrebu stanja pandemije uz izricanje maksimalnih kazni kako bi se doprinijelo suzbijanju kriminala i korupcije u državi.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!