BOSS u povodu poziva Skupštini i Vladi TK za hitno omogućavanje jednakog statusa svim pripadnicima boračkih kategorija na Univerzitetu u Tuzli

07.09.2020. 


Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović upozorava na neusklađenost Zakona o dopunskim pravima demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona sa federalnim Zakonom, na šta je ukazivala i Koordinacija boračkih organizacija Grada Tuzle u junu ove godine, ističući niz manjkavosti, čime su u neravnopravan položaj dovedeni borci iz Tuzlanskog kantona u odnosu na borce u Federaciji BiH.

Novim kantonalnim Zakonom djeci boračke populacije nije omogućeno plaćanje školarine za studij uz 50% popusta (član 19. Zakona), što znači da će djeca boraca koja nemaju novac za studij biti diskriminirana u odnosu na ostale vršnjake, a prethodno su studenti iz ovih kategorija bili oslobođeni plaćanja troškova upisa u iznosu od 50% ukupne cijene.

Mirnes Ajanović upozorava da su već uslijedile obavijesti studentskih službi fakulteta Univerziteta u Tuzli prema studentima iz ove kategorije da su dužni do srijede 16. septembra uplatiti preostali iznos od 50% upisnine za prvi semestar školske 2020/2021 godine, a da će im navodno Ministarstvo za boračka pitanja TK refundirati taj iznos.

Kandidat BOSS-a za Gradsko vijeće Tuzla doc.dr. Izudin Šarić ističe da u Ministarstvu tek planiraju raspisati Javni oglas za refundaciju tih sredstava, i na taj oglas će se moći prijaviti studenti koji spadaju u navedenu kategoriju, ali će Ministarstvo naknadno odlučiti koje kategorije imaju pravo na refundaciju troškova a koje ne. Ovo je još jedan udar na boračku populaciju našeg Kantona i to posebno u ovo vrijeme pandemije, što još više otežava i onako skroman život ove kategorije građana, ističe Šarić.

Iz BOSS-a pozivaju Skupštinu i Vladu Tuzlanskog kantona da hitno donesu odgovarajuće izmjene navedenog Zakona kako bi omogućili jednak pravni status svim pripadnicima boračkih kategorija na Univerzitetu u Tuzli.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!