BOSS u povodu obaveze vraćanja novčanih iznosa koji su građani platili za nezakonite kazne zbog nenošenja zaštitnih maski

18.06.2020. 


Uspostavljena sudska praksa da nenošenje zaštitnih maski nije prekršaj obavezuje nadležne organe da vrate novčane iznose koje su građani platili za nezakonite kazne, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Novac koji je nezakonitim kaznama oduzet od građana mora biti vraćen bez dodatnog maltretiranja građana da podnose zahtjev za povrat novca, bez obzira što su građani u prekršajnom nalogu prihvatili odgovornost i potpisali da se odriču sudskog odlučivanja.

Ukoliko nadležna ministarstva odluče zadržati protupravno uzet novac, građani svoje pravo na povrat novca mogu ostvariti po osnovu članova 109., 110. i 111. Zakona o prekršajima Federacije BiH, kojim je propisano vraćanje novčanih iznosa. Članom 109. stav 2. propisano je da se novac vraća ako, citiramo: “postoje osnovi koji isključuju odgovornost učinitelja prekršaja ili što nije dokazano da je ta osoba učinila prekršaj”, što se uklapa u sudsku praksu da nenošenje zaštitnih maski nije prekršaj. Članom 109. Zakona o prekršajima određen je rok od godinu dana za podnošenje zahtjeva, a shodno članu 111. građani trebaju dostaviti zahtjev za naknadu štete nadležnom kantonalnom ministarstvu finansija. Ukoliko se u roku od tri mjeseca ne sačini sporazum o vraćanju novca, može se podnijeti tužba protiv kantona kojem je uplaćena novčana kazna, što će sigurno dodatno opteretiti budžete, jer će građani sigurno uspjeti u sudskom postupku za vraćanje novca uz naknadu svih sudskih troškova, istakao je Mirnes Ajanović.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!