BOSS u povodu neodgovornog odnosa vlasti u BiH u vezi koronavirusa

27.02.2020. 


Izjave državnih i entitetskih predstavnika sa jučerašnjeg sastanka u Doboju povodom koronavirusa da će tek u slučaju pojave istoga u BiH obezbjediti novčana sredstva koja su potrebna, a koju je medijima dao federalni premijer Fadil Novalić, ukazuje na apsolutnu neodgovornost i direktno ugrožavanje svih građana, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Ovakva izjava dokazuje da će vlast sigurno zakasniti u poduzimanju potrebnih mjera, uzevši u obzir činjenicu da je potreban određeni vremenski period za nabavku potrebne medicinske opreme, obezbjeđenje objekata za smještaj eventualno oboljelih osoba, kao i okolnosti da bez obzira na praktičnost koju navodi Novalić za obezbjeđenje jednog centra u FBiH, u slučaju većeg broja oboljelih od koronavirusa i eventualnog zatvaranja gradova, jedan centar ne može pružiti adekvatan odgovor za smještaj oboljelih.

Stoga je neophodno u svim kantonima, odnosno u gradovima i opštinama odmah obezbjediti adekvatne prostorije, odnosno objekte, medicinsku opremu kao i medicinsko osoblje.

Okolnost kada se  koronavirus nalazi u susjednoj državi, kada je opštepoznata globalna kriza, obavezuje sve nivoe vlasti u BiH, od opštinskih do državnih, da odmah obezbijede uslove za eventualni smještaj zaraženih virusom, odnosno objekte, te neophodna medicinska sredstva, osoblje i sve ostalo što je potrebno za zbrinjavanje oboljelih i sprječavanje širenja virusa.

Takođe, svi nivoi vlasti u BiH dužni su informisati javnost o realnom stanju robnih rezervi, kao i obezbjediti puni nadzor u cilju sprečavanja zloupotreba stvaranja vještačke krize, te spriječiti djelovanje bilo kakvih vrsta profiterstava.

Dakle, građanima se odmah mora obezbjediti sigurnost poduzimanjem svih potrebnih radnji, kako bi znali da su sigurni u slučaju pojavljivanja koronavirusa u BiH u vezi medicinskog zbrinjavanja, obezbjeđenja namirnica, higijenskih sredstava, goriva i svih drugih potrepština neophodnih za život i funkcionisanje institucija i privrede, istakao je Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!