BOSS u povodu namjere vlasti Republike Srpske da izvrši novi progon prognanih lica

18.06.2020. 


Namjera gradnje trase autoputa Banja Luka – Prijedor mora biti izmijenjena ili obustavljena, u suprotnom Republika Srpska će biti prijavljena Vijeću za Implementaciju mira u BiH zbog kršenja Anexa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji se odnosi na povratak i integraciju stanovništva koje je izbjeglo iz ratom zahvaćenih područja, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Nacrt plana parcelacije za autoput Banja Luka – Prijedor predviđa prolazak kroz povratnička naselja u kojima žive u ratu prognani Bošnjaci i Hrvati, kao što su Kozarac, Kozaruša, Kevljani, Kamičani i Trnopolje, te eksproprijaciju imovine i rušenje ponovo izgrađenih više desetina kuća, što bi rezultiralo novim progonom prognanih lica.

Dužnost bošnjačkih izabranih zvaničnika u Narodnoj Skupštini RS-a je adekvatno djelovanje u zaštiti interesa povratničke populacije, a posebna je obaveza Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a da pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, u suprotnom snosiće punu odgovornost za oduzimanje imovine Bošnjaka i Hrvata ubijenih u ratnim zločinima, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!